Koszyk 0
0.00

Blog

Dieta bezglutenowa


Stosowanie przeróżnych diet stało się od niedawana równoznaczne z prowadzeniem zdrowego stylu życia. Chwilowe mody na konkretne diety sprawiają, że zaczynamy dokładniej przyglądać się temu co jemy, ale to zjawisko może też być niebezpieczne dla zdrowia. Ostatnio najgłośniej komentowana jest dieta bezglutenowa.

Czym jest gluten? Czy faktycznie szkodzi zdrowiu?

Gluten to mieszanina białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Mimo, że nie jest to składnik chemiczny, coraz więcej osób decyduje się na jego wykluczenie z codziennego menu. Czy ma to sens? Na ten krok na pewno powinny zdecydować się osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Spożywanie tego składnika powoduje u takich osób szereg nieprzyjemnych dolegliwości jak bóle brzucha i głowy, zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego czy ogólne złe samopoczucie. Chorzy na celiakię powinni wykluczyć z diety wszystkie produkty zawierające gluten. Jakiekolwiek zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu po spożyciu glutenu mogą też wskazywać na alergię lub nadwrażliwość na ten składnik, Wówczas również należy z niego zrezygnować.

Jednak dieta bez glutenu stała się ostatnio na tyle popularna, że nie tylko osoby chore decydują się na jego eliminację. Producenci artykułów spożywczych prześcigają się w znakowaniu swoich wyrobów jako „gluten free”, każda szanująca się restauracja wprowadza do menu bezglutenowe dania a konsumenci, podążając za modą kupią każdy produkt, jeśli tylko zostaną zapewnieni, że nie ma w nich niepożądanego składnika. Jeśli po spożyciu glutenu mamy jakiekolwiek niepokojące dolegliwości – powinniśmy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem i wykonać serię badań wykluczających celiakię, alergię lub nadwrażliwość. Gdy nie cierpimy na żadną z tych przypadłości, nie ma najmniejszych podstaw abyśmy zmieniali jadłospis. Dieta bezglutenowa, jak każda inna dieta eliminacyjna, może spowodować w organizmie niedobór niektórych witamin i minerałów, co jest skutkiem usunięcia z menu całej gamy produktów zbożowych.

Każdą próbę zmiany sposobu odżywiania najlepiej jest najpierw przedyskutować ze specjalistą. Dieta bez glutenu prowadzona na własną rękę, może przynieść zarówno korzyści jak i szkody. Nie ma sensu wykluczać z diety konkretnej grupy produktów, gdyż pozbawiamy w ten sposób organizm źródła cennych minerałów i witamin. Na pewno nie warto w tej kwestii podążać za modą. Każdy organizm jest inny i to, że u pewnej grupy osób eliminacja glutenu przyniosła korzystne skutki, nie oznacza, że u nas również się to sprawdzi. Dieta bezglutenowa nie jest gotową receptą na zdrowie i z pewnością nie zastąpi zbilansowanych posiłków.