Basket 0
0.00

Blog

Dieta kapuściana


Dieta o nazwie, która bezbłędnie naprowadza na główny jej składnik. Przeznaczona dla osób, które nie boją się monotonii, są wytrwałe i zdeterminowane, by, przy niewielkim nakładzie środków, zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Inne jej nazwy, z którymi można się spotkać to dieta kalifornijska albo kanadyjska. Opiera się na spożywaniu głównie kapusty, z której przyrządzamy pyszną („są gusta i guściki”) zupę.

Nie martwmy się jednak, jeżeli nie zostaliśmy obdarzeni wyjątkowymi zdolnościami kulinarnymi! Nie jest ona trudna w przygotowaniu, za to bardzo sycąca, a co najlepsze- nie ma godzinowych ani ilościowych ograniczeń co do jej spożywania. W poradnikach można nawet spotkać się z zaleceniem, aby spożywać ją jak najczęściej- czy to nie jest wymarzona dieta? W skład zupy wchodzi jedna główka kapusty, sześć dużych cebul, dwie zielone papryki, cztery do ośmiu świeżych, średnich pomidorów, jeden pęczek selera naciowego oraz trzy kostki rosołowe, przy czym, należy z nimi uważać ze względu na dużą zawartość tłuszczu i soli, których w tej diecie unikamy jak ognia. Do smaku można doprawić pieprzem, czosnkiem, bazylią albo ostrą papryką. Znowu zastrzeżenie: bez soli. Zupkę kapuścianą jemy przez siedem dni, ale oczywiście nie tylko ją. Rozpisano harmonogram dodatków, którymi możemy urozmaicić sobie dzień. Pierwszego dnia są to owoce. Drugiego warzywa, najlepiej liściaste; trzeciego szykuje się prawdziwa uczta, bo dopuszczone są zarówno owoce jak i warzywa. Czwartego dnia korzystamy z dobrodziejstwa białek i pijemy mleko do woli, można też skusić się na trzy banany. Piątego dnia jemy zupę tylko raz w ciągu dnia, dodajemy do jadłospisu 50 dag wołowiny i ok. sześć pomidorów. Szósty dzień jest łudząco podobny do trzeciego, a zatem- warzywa i owoce do oporu. Siódmego dnia przyrządzamy ostatni raz ulubiona zupę kapuścianą, dodajemy brązowy ryż i jarzyny. Produktami, które są zakazane przez okres trwania diety to chleb, alkohol i napoje gazowane. Tym, co najbardziej interesuje są zapewne efekty. Można się spodziewać ubytku 3- 6 kg. Poprawia się praca naszych jelit, a co za tym idzie- proces spalania tłuszczów. Ponadto duża zawartość witaminy C w kapuście wzmacnia naszą odporność. Dieta przeznaczona jest dla osób z nieznaczną nadwagą.