Basket 0
0.00

Blog

Lewatywy w terapii Gersona


Dieta Gersona często traktowana jest jako typowa dieta sokowa, która ma przede wszystkim oczyścić organizm. To niewłaściwe podejście, ponieważ metoda Gersona to nie tylko wprowadzenie do jadłospisu zdrowych, nieprzetworzonych produktów, ale także wykluczenie ze swojego życia zbędnej chemii (np. farb do włosów) oraz wszelkich używek. Terapia Gersona jest o tyle unikalna, że jej bardzo ważnym elementem są lewatywy z kawy, które budzą sporo kontrowersji. Czasami bywają nawet uważane za szkodliwe, chociażby ze względu na częstotliwość ich powtarzania.

Terapia Gersona a lewatywa z kawy
Od samego początku lewatywy z kawy są uzupełnieniem diety Gersona. Działanie tego rodzaj lewatyw odkryte zostało jeszcze przed II wojną światową przez O.E. Meyera i prof. Heubnera, z których badań wynikało, że regularne stosowanie lewatyw z kawy prowadzi do szybkie rozszerzenia dróg żółciowych, a także wyraźnego zwiększenia produkcji samej żółci w organizmie. Jak to ma się do leczenia raka? Otóż według terapii Gersona wraz z żółcią mają być wydalane szkodliwe dla organizmu produkty, które powstają podczas rozpadu guzów nowotworowych. To jednak nie wszystko. W kawie użytej do lewatyw znajduje się substancja o nazwie kafestol, która w zaczym stopniu aktywizuje działanie enzymu odtruwającego z wątroby, co dodatkowo ma prowadzić do poprawy stanu zdrowia pacjenta przy dłuższym stosowaniu.

Dlaczego lewatywa jest niezbędna w terapii Gersona? Jak widomo, celem zastosowania samej diety ma być jak najdokładniejsze odtrucie organizmu ze szkodliwych dla niego toksyn, które doprowadzają do chorób nowotworowych. Według dr Gersona intensywnie oczyszczany organizm może nie być w stanie sam wydalić nagromadzonych toksyn oraz produktów rozpadu guzów nowotworowych. Bez lewatywy bardzo prawdopodobne jest wystąpienie śpiączki wątrobowej. W ekstremalnym przypadku może nawet dojść do śmierci pacjenta na skutek zatrucia organizmu uwolnionymi toksynami.

Przygotowanie lewatywy przy diecie Gersona
Przygotowanie zalecanej lewatywy jest bardzo proste. Do wykonania jednej lewatywy potrzebne są trzy czubate łyżki zmielonej kawy, którą wsypuje się do gotującej się wody (ok. 1l). Całość należy doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić na około kwadrans. Przez ten czas kawa się zaparzy. Po wystudzeniu przygotowanej kawy powinno się ja przecedzić, najlepiej przez płótno. Tak przygotowana ciecz może zostać wykorzystana do przeprowadzenia zabiegu lewatywy. Zaleca się wykonywanie lewatywy płynem o temperaturze pokojowej. Warto podkreślić, że lewatywy kawowe w terapii Gersona przeprowadzane są 3-5 razy dziennie. Zwłaszcza na początku terapii oraz podczas tzw. „kryzysów ozdrowieńczych” zaleca się częstsze wykonywanie lewatyw.